Tips en tricks voor een vlekkeloos video-sollicitatiegesprek

Het coronavirus houdt ons helaas nog steeds in zijn greep, maar niet getreurd, dit hoeft geen belemmering te zijn in jouw zoektocht naar die  ene perfecte droombaan.

Aangezien thuiswerken en het zoveel mogelijk vermijden van sociale contacten voorlopig nog wel even de norm blijft, zullen de meeste bedrijven sollicitatiegesprekken veelal via videobellen willen voeren. Inhoudelijk zal dit niet veel anders zijn dan een gesprek in real life, toch zijn er een aantal zaken waar je even extra rekening mee moet houden. Met name je eerste video-sollicitatiegesprek zal even spannend zijn, maar met deze tips en tricks kom jij hier vlekkeloos doorheen!

Een goede voorbereiding
Je wilt natuurlijk niet dat de technologie je in de steek laat, het is dus belangrijk om voor de tijd je apparatuur te testen. Heb je de juiste app gedownload en werkt deze naar behoren? Veel gebruikte programma’s zijn Skype, FaceTime, Zoom en Microsoft Teams. Ook is het handig je internetverbinding van tevoren te controleren. Oefening baart kunst! Om alvast te wennen aan hoe je op beeld overkomt, kun je voor de tijd oefenen met je partner, een vriend/vriendin of een familielid.

De juiste omgeving
Kies de juiste plek om te gaan zitten en vermijd ruis. Zorg voor een rustige plek, zonder lawaai en waar je niet gestoord wordt. Kies tevens voor een neutrale, lichte en opgeruimde achtergrond en zorg ervoor dat je scherp in beeld bent. Zet je mobiele telefoon uit of op stil indien je het gesprek via je telefoon voert.

Representatieve kleding
Zorg ervoor dat je er netjes en representatief uitziet en trek dezelfde kleding aan die je zou aantrekken naar een gesprek op locatie. Niet alleen de bovenzijde (in beeld), maar ook de onderkant is van belang. Een sollicitatiegesprek voeren in je pyjamabroek en sloffen voelt toch anders en dat straal je ook uit op je gesprekspartner. Let ook op de kleur van je kleding en stem deze af op je achtergrond.

Non-verbale communicatie
In een persoonlijk gesprek is het makkelijker om elkaars lichaamstaal te ontcijferen dan tijdens het videobellen. Zorg ervoor dat je zelfverzekerd, enthousiast en spontaan overkomt. Ga rechtop zitten, maak oogcontact door in de camera te kijken en kijk niet naar jezelf op het beeldscherm. Tevens is het van belang dat je gehele bovenlijf in beeld is, zodat je je woorden kunt bekrachtigen met hand- of armgebaren. Hierdoor kun je jezelf beter uitdrukken. Wees bovenal gewoon lekker jezelf!

Sfeer & bedrijfscultuur
Omdat je niet fysiek aanwezig bent in je eventuele nieuwe werkomgeving, is het verstandig om hier vragen over te stellen. Naast de functie inhoudelijk is het namelijk ook erg belangrijk dat de sfeer en bedrijfscultuur goed bij je passen, of de inrichting van jouw werkplek. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt.

Naast dat het met deze tips helemaal goed gaat komen, heeft het video-solliciteren ook andere voordelen. Je bent in je vertrouwde omgeving en je hoeft de deur niet uit, lees: geen stress door files of ander oponthoud en ook die flinke regenbui kun je vermijden. Daarnaast kan het veel tijd schelen, waardoor je een gesprek makkelijker kunt plannen.

Veel succes!