De arbeidsmarkt en recruitment in 2019

Het nieuwe jaar is aangebroken, oftewel hoog tijd om vooruit te kijken wat dit jaar ons te bieden heeft op het gebied van Werving & Selectie. Dat de arbeidsmarkt zich ontwikkelt is niet te ontkennen, het gaat tenslotte goed met de Nederlandse economie.

De arbeidsmarkt verkrapt, steeds meer mensen vinden werk en het aantal vacatures heeft in afgelopen jaar een recordhoogte bereikt. Deze verkrapping komt niet uit de lucht vallen, al sinds 2014 is de spanning aan het toenemen op de arbeidsmarkt. De voorspelling voor 2019 is dat de arbeidsmarkt verder verkrapt en zelfs kan zorgen voor een stagnatie van de economische groei. Een grote uitdaging voor HR ligt dus in het opvullen van vacatures.

De uitdaging zorgt ervoor dat organisaties zich in toenemende mate moeten gaan onderscheiden als werkgever. Voor veel organisaties is dit al een belangrijk thema, maar dat zal in 2019 niet anders zijn. Een positiever beeld als werkgever zorgt namelijk voor een toename in sollicitaties. Als werkgever is het dus verstandig om na te denken hoe je je positioneert op de arbeidsmarkt en hoe je jouw imago kan versterken.

Misschien wel net zo belangrijk is het aan boord houden van medewerkers. Als medewerkers de organisatie niet verlaten heb je tenslotte minder vacatures te vervullen.  Het wordt dus van belang om medewerkers zo veel mogelijk te boeien en te binden. De Employee Journey is hierin een erg belangrijke tool die HR-professionals kan helpen met deze uitdagende taak. Als een werkgever een goede Employee Journey kan bieden, zullen medewerkers namelijk ambassadeurs worden, zelfs wanneer ze eventueel toch de organisatie verlaten. Nog meer manieren om talentent behouden in je organisatie zijn te lezen in onze blog.

Ten slotte neemt de verandering in de manier van recruitment ook toe. Het zwaartepunt van selectie verschuift met de jaren meer naar wat iemand kan en wil, in plaats van wat iemand in het verleden gedaan heeft. Lerend vermogen wordt in de toekomst belangrijker, omdat functies ook onderhevig zijn aan verandering. Veel werkgevers kijken dus steeds meer naar aanpassingsvermogen en lerend vermogen en minder naar ervaring en opgedane kennis. Deze trend lijkt door te zetten in 2019.

Voor recruiters en werkgevers dus genoeg werk aan de winkel in 2019, om er voor te zorgen dat het aanbod van werkzoekenden en de vraag van werkgevers goed bij elkaar aan gaan sluiten! Een uitdaging die wij van Helder HRM graag met beide handen aanpakken!