De nieuwe generatie aan het werk!

Komende jaren komt de nieuwe generatie op de arbeidsmarkt. Deze jonge talenten brengen veel nieuwe kennis en competenties met zich mee en zijn daarmee erg waardevol voor organisaties. Echter verlangt de nieuwe generatie wel wat anders van hun werkgever dan voorgaande generaties. In hun zoektocht naar een baan kan dit invloed hebben op hun keuze om te solliciteren of niet te solliciteren. Wat vinden deze jonge talenten nou belangrijk in hun werk?

Allereerst begint het al bij de recruitmentactiviteiten die ingezet worden om de jonge talenten te bereiken. De nieuwe generatie zoekt vaak online naar vacatures op hun smartphones. Zaak is dus om je vacatures online vindbaar te maken en dat deze ook mobiel goed te lezen zijn. Daarnaast is laagdrempelige recruitment erg belangrijk, de nieuwe generatie houdt niet van formeel contact. Het liefst hebben ze via WhatsApp of een chatbox contact, zodat er een korte lijn van communicatie is tussen kandidaat en recruiter.

In het werk willen jonge talenten zich blijven ontwikkelen. Ze zijn erg aangetrokken tot bijvoorbeeld traineeships. Op deze manier kunnen zij zich ontwikkelen en werkervaring op doen binnen een organisatie. Deze traineeships zijn voor werkgevers weer waardevol, omdat zij hun eigen personeel kunnen opleiden. De belangrijkste kennis, vaardigheden en competenties die ze verlangen van hun medewerkers kunnen ze hun zelf aanleren. Verder vindt de nieuwe generatie het werken in het buitenland ook erg interessant. Om je traineeship nog aantrekkelijker te maken is het dus wellicht een idee om een deel van de traineeship in het buitenland te organiseren, voor zover dat mogelijk is uiteraard.

De nieuwe generatie zal over het algemeen niet lang bij één werkgever blijven, maar juist bij verschillende werkgevers ervaring op willen doen. Het is dan ook van belang om vooral op korte termijn de nieuwe talenten te gaan binden. Een goede onboarding kan hier bijvoorbeeld bij helpen. Daarnaast is het voor de jonge talenten erg belangrijk dat ze een passend salaris ontvangen voor hun werk. Dit lijkt gesneden koek, maar dat is het niet. De nieuwe generatie stelt namelijk in toenemende mate dat een goed salaris bijdraagt aan werktevredenheid.

Ten slotte het meest belangrijk en tegelijkertijd misschien wel het simpelst: geef de jonge talenten zonder werkervaring een kans. Skills en competenties worden steeds belangrijker in organisaties in plaats van werkervaring. Soms is ervaring uiteraard een vereiste, maar sta ook open voor de jonge talenten die de arbeidsmarkt in de toekomst te bieden heeft.