Investeer in het menselijk kapitaal!

Medewerkers maken een organisatie. Ze zijn het gezicht van een organisatie en bepalen het succes van een organisatie. Het is dan ook belangrijk om te investeren in menselijk kapitaal, zowel aan de voorkant bij de werving van nieuwe talenten, als bij de ontwikkeling van het huidige personeelsbestand. Deze investering kan op verschillende manieren de positie van de organisatie aanzienlijk versterken, zowel in de arbeidsmarkt als op commercieel gebied.

Het is van belang voor een organisatie dat medewerkers waarde toevoegen. De medewerkers maken weliswaar het succes, maar personeel is vaak ook één van de grootste kostenposten. Om ervoor te zorgen dat medewerkers waardevol zijn voor de organisatie, moeten de juiste mensen op de juiste plekken zitten. Hierbij is het werven van het juiste talent erg belangrijk. Op deze manier kan nieuw talent snel rendement opleveren voor de organisatie.

Als medewerkers ervaren dat hun werkgever aandacht voor ze heeft, zullen meestal de prestaties verbeteren, het zogenoemde Hawthorne-effect. Hiervoor is het dus nog niet eens nodig om geld te investeren in opleidingen en ontwikkeling, maar volstaat een investering van tijd. Toon dus interesse in het werk van de medewerkers en collega’s en ga bijvoorbeeld met ze in gesprek over hun werkzaamheden en hoe zij het (beter) zouden willen inrichten.

Uiteraard zorgt een investering in het huidige personeelsbestand ook voor een betere prestatie. Zo kan het opleiden en ontwikkelen van medewerkers ervoor zorgen dat medewerkers hun werk efficiënter of effectiever kunnen doen. Echter kan het ook zorgen voor meer bevlogen medewerkers: ze voelen zich meer verbonden met de organisatie en zijn bereid een stapje extra te zetten.

Ten slotte is het goed om te weten dat succes aanstekelijk is. Wanneer een medewerker succesvol is, beïnvloed dit ook zijn omgeving. Collega’s zien dat succes een positieve invloed heeft op de gemoedstoestand en willen hetzelfde bereiken. Hou successen dus niet voor jezelf, maar deel ze: zorg voor het domino-effect van succes in jouw organisatie!