Na je vakantie weer fris aan het werk!

Voor de meesten zit de vakantie er weer op. Een periode die voor veel mensen in het teken staat van rust en ontspanning, om je zo op te laden om weer fris aan slag te gaan. Toch kan die frisheid als sneeuw voor de zon verdwijnen wanneer je weer aan het werk gaat: de ‘after-holiday-dip’. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat de stap van vakantie terug naar werk te groot of te direct is. Hoe blijf je fris en fit na de vakantie en ga je toch vol energie aan het werk?

Allereerst is het natuurlijk fijn om je ontspannen gevoel zo lang mogelijk vast te houden. Dit kan je bijvoorbeeld doen door vakantieherinneringen op te halen. Deel vakantiemomenten met collega’s of met naasten en bekijk de foto’s nog een keer . Voor sommige mensen kan het ook helpen om vast een nieuw uitstapje te plannen, bijvoorbeeld een dagje weg of een kleine vakantie. Het vasthouden van je ontspannen gevoel kan ervoor zorgen dat je meer rust ervaart en op die manier meer energie hebt op je werk.

Verder is het van belang om op het werk niet direct te hard van stapel te lopen, omdat het verschil tussen vakantie en werk dan te groot wordt. Na een periode van rust kan de hectiek op de werkvloer hard binnenkomen. De onrust van bijvoorbeeld een kantoor kan ons, zeker na een vakantie, erg afleiden. Zoek dus af en toe eens de rust op, neem bijvoorbeeld een hoofdtelefoon mee, ga op zoek naar een rustige plek in het pand of werk thuis. Dit zorgt er namelijk voor dat je een stuk minder uitgeput raakt van een werkdag en vaak ben je nog productiever aan het werk ook!

Tenslotte is de vakantie voor veel mensen een tijd van bezinning. Na de vakantie kan men de wil krijgen het allemaal rigoureus anders te gaan doen. We willen bijvoorbeeld meer sporten, gezonder eten en werken aan een betere werk-privé balans. Zo’n ‘cold turkey’ verandering houdt (bijna) niemand vol. Stel in plaats daarvan duidelijke doelen op, maar hou ze realistisch en maak ze concreet. Zorg er ook voor dat ze gericht zijn op de korte termijn. Het behalen van doelen motiveert ons tenslotte om nieuwe doelen te stellen en harder te werken voor doelen die we nog niet gerealiseerd hebben.

Met deze tips wordt het terugkomen op werk een stukje makkelijker en kun je vol energie weer aan de bak gaan. En na zo’n periode van hard werken worden we natuurlijk weer beloond met een leuke vakantie!