Sollicitatietips, maar dan niet die standaard tips

De meeste mensen weten onderhand wel hoe je een sollicitatiebrief hoort te schrijven en hoe je een sollicitatiegesprek voert. Bereid je goed voor, blijf jezelf, wees op tijd, zorg voor een origineel en volledig cv. Het zijn een aantal tips die veel terug te vinden zijn. Uiteraard zijn deze tips erg nuttig, want ze kunnen ervoor zorgen dat jouw sollicitatie in ieder geval aandacht krijgt van een recruiter. Maar hoe zorg je er nou voor dat jij uitblinkt ten opzichte van andere sollicitanten?

Wat maakt jou uniek?

Allereerst is het belangrijk om te weten wie je zelf eigenlijk bent en hoe mensen jou zien. Hou jezelf een spiegel voor en stel jouw ‘persoonlijke merk’ vast. Een aantal vragen die je kunnen helpen met het samenstellen van jouw merk zijn bijvoorbeeld wat kan ik, wat wil ik en wat motiveert mij? Zorg dat je een goed beeld van jezelf hebt. Nog belangrijker dan deze ‘wat’ vragen zijn de ‘waarom’ vragen. Waarom heb je bepaalde keuzes gemaakt, waarom solliciteer jij voor een bepaalde functie of bij een bepaalde organisatie? Het antwoord op de ‘waarom’ vraag is wat jou uniek maakt. Jouw sollicitatie maakt meer indruk op recruiters wanneer jij jouw unieke merk goed weet te omschrijven.

Tweezijdige communicatie

Een grote valkuil bij een sollicitatie is dat het gesprek eenzijdig wordt: de recruiter stelt de vragen en de sollicitant geeft de antwoorden. Met een tweezijdig gesprek laat je juist zien dat je interesse hebt in de ervaring van de recruiter, de organisatie en de functie. Vertel veel over jezelf, maar vertel ook wat je al weet over de vacature en vraag wat je nog wil weten.  Bereid je dus niet alleen voor op de vragen van de recruiter maar bedenk ook welke vragen je zelf wil stellen. Je wil natuurlijk ook weten waar je eventueel terecht komt als je aangenomen wordt.

Overtuig, maar leg niet jouw mening op

Ten slotte is het goed om te weten dat jouw mening opleggen en overtuigen twee totaal verschillende dingen zijn. Het is goed om de recruiter te overtuigen van jouw kunde en merk maar zorg er voor dat je hier niet te ver in gaat. Voorkom dus zinnen als ‘zoek niet verder, u heeft uw ideale kandidaat gevonden!’ of ‘ik ben geschikt voor de functie’. Richt je juist meer op wat jou zo aanspreekt in de vacature en waarom jij denkt dat je de functie zou kunnen vervullen. Zorg voor goede argumentatie, want juist de argumenten zorgen ervoor dat je een recruiter kan overtuigen.

Met deze tips kom je vast een stukje dichter bij jouw ideale baan. Veel succes met solliciteren!