Werkstress en prestatiedrang: hoe kom je er van af?

Hoe cliché het ook klinkt, het is en blijft een feit: werkstress groeit. 1,3 miljoen werknemers hebben last van burn-out verschijnselen, bij ruim één derde van alle verzuimgevallen op het werk wordt druk of stress als reden gegeven. Vooral in de jonge groep mensen tussen 25 en 34 jaar is een piek te zien in het aantal burn-outklachten.

Maar hoe herken je werkstress of burn-outverschijnselen? Dit is lastig vast te stellen, omdat stress zich bij elk individu anders uit. Er zijn veel verschillende symptomen, op zowel fysiek als psychisch gebied. Zo kan de algehele gezondheid achteruit gaan, je bent bijvoorbeeld vaker ziek, hebt vaker last van hoofdpijn of nekpijn of kunt slecht in slaap komen. Psychische klachten die veelvuldig voorkomen zijn angstklachten, prikkelbaarheid en somberheid. Naast gezondheidsklachten kan werkstress ook invloed hebben op je gedrag. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld niet stil zitten, durven slechter besluiten te nemen, raken snel geïrriteerd of zijn erg vergeetachtig.

Het is van belang om je eigen symptomen bij stress te leren herkennen. Door de signalen van je lichaam te begrijpen, kan je sneller er naar handelen en daarom erger voorkomen. Je lichaam waarschuwt je namelijk dat je teveel hooi op je vork neemt en dus snel rustiger aan moet doen.

Hoe kan je rustiger aan doen of de stress verminderen? Er zijn veel verschillende factoren die werkstress kunnen veroorzaken, dit zorgt ervoor dat de meeste geschikte manier van het bestrijden van de werkstress ook erg persoonlijk is. Voor de een kan een klein stapje terug op werk of in het privé al helpen, de ander kan hierbij wel wat hulp gebruiken. Heb jij behoefte aan hulp of advies? Neem contact op met onze coach, Marsha Scholten. Zij is te bereiken via marsha@helder-hrm.nl of op LinkedIn. Marsha is in staat om op een laagdrempelige manier hulp te bieden bij werkstress en burn-outverschijnselen en ze helpt je graag verder.

Werkstress

Informatie van NOS.